Under Ungdoms SM arrangeras 7 grenar med över 40 klasser.

Agility

Agility är en hinder-bana för hundar som ska genomföras på tid. En del hinder ska hunden hoppa över andra ska den balansera på och så finns det tunnlar att springa igenom och pinnar som den ska gå slalom mellan. Hindren ska hunden ta i en viss ordning, från rätt håll och på rätt sätt. Det ska helst gå fort också. Det är inte helt lätt att klara av ett lopp både felfritt och snabbt, men vi kan lova att både du och din hund kommer att ha väldigt roligt tillsammans när ni tränar och tävlar. 

På U-SM 2015 koras vinnaren i den individuella agilityn i respektive svårighetsgrad (I, II, III) samt storleksklass (small, medium, large) genom att hopp- och agilityloppets resultat slås samman. Vinnaren i klass III i respektive storleksklass kvalar till agility-SM (förutsatt att vinnarna har resultat, dvs. inte disk, i båda loppen).

Lagagilityn avgörs endast i en agilityklass på U-SM 2015 där det koras en vinnare i respektive storleksklass (small, medium och large). Ett lag kan bestå av 3-4 ekipage där alla hundar ska vara i samma storlek. Förarna behöver inte tävla för samma Hundungdomsklubb. En och samma förare får max tävla med två hundar i samma lag. De tre bästa resultaten räknas och utgör lagets totala resultat. Det är därför fördelaktigt att vara fyra.

Bruks

Bruks är ett gemensamt namn för olika provgrenar. De specialmoment som man kan tävla på U-SM är: spår, sök och rapport. Bruks består av tre delar. Ett specialmoment (spår, sök eller rapport) ute i skog och mark, en lydnadsdel på appellplan, och ett andra specialmoment, som är budföring eller uppletande beroende på vilken klass man tävlar i. 

Freestyle

Freestyle är ett engelskt uttryck som kan översättas med ”fri stil”. Uttrycket gör också att man kan skilja det åt från heelwork to music som är ”fotgående till musik”. Men båda varianterna kan beskrivas som ett slags dans- och lydnadsprogram som förare och hund utför tillsammans med musik. Föraren får välja rörelser ganska fritt, till musik som föraren valt till sitt program. 

På U-SM 2015 genomförs klass I, II, III enligt officiella freestyleregler. Klasserna kommer att blandas, så startordningen – sett till vilken klass ekipaget tävlar i – skulle kunna t ex se ut så här: ” I, III, II,…”. Ekipaget får även välja om denna vill delta i Agria Freestyle Cup-kval (AFC-kval). Alla ekipage genomför sitt program en gång, oavsett AFC-kval eller ej.

6+

På U-SM 2015 genomförs 6+ (Lagklass i Freestyle). Det innebär att man måste ha mer än 6 tassar/fötter i ringen under programmet. Bedömningen för 6+ sker enligt samma bedömningskategorier och samma poängsystem som för de officiella klasserna. Såväl freestyle som heelwork to music får förekomma i lagklassen och det går bra att blanda rörelser från de olika grenarna i den utsträckning laget önskar. Programmet ska vara mellan 1-4 minuter långt. Avvikelser leder till diskvalificering. Det finns inte olika klasser i 6+ utan nivån är jämförbar med individuell klass I-II. Det är dock frivilligt att göra mer avancerade program än vad som normalt ingår i klass I eller II för den som önskar.

Handling (minior, junior och senior)

På U-SM 2015 genomförs Minior Handling för förare mellan 7-9 år, Junior Handling för förare mellan 10-17 år, samt Senior Handling för förare mellan 18-25år. Alla klasser bedöms enligt officiella regler för Junior Handling. Vinnaren i Junior Handling kvalar till EM finalen, och har den inte åldern inne, vandrar kvalbiljetten vidare. Dock inte längre än till 4:e plats.

Krav för tävlan: Hunden måste vara renrasig och registerad i SKK.

Heelwork to Music

Är en publiksport, precis som freestyle, men här är det ett bra och följsamt fotgående som ska vara dominerande under hela programmet. Hunden och föraren ska arbeta nära varandra hela tiden. Det finns totalt 10 godkända positioner som hunden kan inta under programmets gång. 

På U-SM 2015 genomförs klass I, II, III enligt officiella regler för Heelwork to Music. Klasserna kommer att blandas, så startordningen – sett till vilken klass ekipaget tävlar i – skulle kunna t ex se ut så här: ” I, III, II,…”.

Lydnad

Om det räcker för dig att din hund lägger sig ned när du säger ”ligg”, oavsett när eller var den lägger sig, då kan det räcka med vardagslydnad. Men om du vill att hunden ska lägga sig omedelbart och dessutom där du vill, då är det lydnadsträning på en högre nivå. När man tävlar på lydnadsprov är alla saker som hunden och du gör uppdelade i olika delar, dessa brukar kallas för moment. Alla börjar tävla i klass I och först efter att man har fått tillräckligt med poäng (ett första pris) i en klass får man gå vidare till nästa klass. På lydnadsprov kan man tävla i klass I, II, III och elitklass.

På U-SM 2015 genomförs klass I, II, III samt Elit enligt regler för officiella lydnadsprov. Tävlingen genomförs i två omgångar, där en omgång är ett lydnadsprogram. Alla anmälda ekipage startar i båda omgångarna. Poängen från de båda omgångarna räknas ihop till en slutpoäng, vilken avgör de tävlandes placering. Omgång 2 utförs i omvänd startordning så att den sämst placerade från omgång 1 startar först i omgång 2.
Vid ett stort antal tävlande kan arrangören dela upp de tävlande i olika grupper med olika domare. Om så sker ska domarna byta grupper med varandra inför omgång två.

Rallylydnad

Rallylydnad har den vanliga familjehunden i åtanke och betoningen ligger på glädje och samarbete. Målsättningen för träningen är att skapa en hund som fungerar väl i hemmiljö tillsammans med familjen likaväl som på offentliga platser eller tillsammans med andra hundar. Teamet strävar efter smidighet och uppmärksamhet med positiv utstrålning.

Tävlingsformen rallylydnad bjuder på variation och spänning med inslag av traditionell lydnad och freestyle.

På U-SM 2015 kommer samtliga klasser genomföras dvs. både nybörjare-, fortsättning-, avancerad- och mästarklass. Ekipaget startar i den klass denne skulle ha tävlat i på en officiell tävling.

Tävlingen genomförs i ett heat där alla ekipage genomför banan en gång. Poängen avgör dom tävlandes placering och ett ekipage kommer koras till vinnare för respektive klass.

Vid lika poäng särskiljs de tävlande åt efter poängavdrag baserat på ”helhetsintryck”, där ekipaget med minst poäng avdrag vinner. Om flera ekipage ändå har samma poäng gäller omtävlan på den tidigare körda banan tills ekipagen kan skiljas åt.

Vinnande ekipage i Mästarklass som erhållit minst 50 poäng kvalificerar sig till stora SM i Rallylydnad.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s